wtorek, 18 czerwca 2013

Aspartam - dla kogo?

Cukier, wykorzystywany w większości wyrobów spożywczych, jest jednym z najważniejszych na rynku spożywczym, produktów, bez którego trudno sobie wyobrazić codzienne życie w dwudziestym pierwszym wieku. Cukier możemy bowiem znaleźć nie tylko w ciastach, słodyczach, ale również napojach (w szczególności w gazowanych), lekach, różnorodnych preparatach, jogurtach, galaretkach oraz wielu innych. Niestety naukowo udowodniono, że cukier, zwłaszcza w nadmiarze jest zdecydowanie szkodliwy dla ludzkiego zdrowia, przyczyniając się do powstawania i rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.

Zdecydowana większość społeczeństwa jest na tyle uzależniona od cukru, że nie wyobraża sobie wręcz bez niego życia. Niestety są osoby, które muszą znaleźć sposób by radzić sobie na co dzień właśnie bez cukru. Z myślą o takich osobach powstały produkty zastępcze, znane jako słodziki. Jednym z najpopularniejszych słodzików, które jeszcze do niedawna wzbudzały wiele dyskusji i kontrowersji, jest aspartam. Słodzik aspartam jest przeznaczony przede wszystkim dla osób, których schorzenia, choroby czy dolegliwości surowo zakazują spożywania słodzonych produktów, bogatych w cukier lub zawierających nawet śladowe jego ilości. Nałogi jednak potrafią być silniejsze, stąd też wiele osób, mimo swoich chorób i schorzeń, nie potrafi obejść się bez słodkiego batonika, wafelka czy słodkiej herbaty i kawy. Słodzi aspartam jest idealnym rozwiązaniem przede wszystkim dla osób, cierpiących z powodu cukrzycy, nadwagi i otyłości, stających się problemem cywilizacyjnym dwudziestego pierwszego wieku. Słodzik aspartam nadaje wyrobom spożywczym charakterystyczny smak, a przy tym nie powoduje nadwagi lub otyłości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.